Chocolate Cake
Denna underbara chokladtårta med körsbärskräm i överraskade jag min pojkvän med. Den blev mycket uppskattad!
Chocolate cake
Bottnar:
2½ dl starkt kaffe eller vatten (jag använde vatten)
2½ dl filmjölk eller naturell yoghurt
1 1/4 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g kakao
1 tsk bakpulver3
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
drygt 1 krm vaniljpulver
Fyllning:
500 g mascarpone
3-4 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g strösocker
1 krm vaniljpulver
Ganache:
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk smör
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och mjöla 3 bakformar som är 20 cm i diameter. Bottna formarna med ett bakplåtspapper.
- Blanda samman ägg, kaffe/vatten, matolja och filmjölk/yoghurt i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg hastighet någon minut så det blandas.
- Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskan. Mixa smeten på medelhög hastighet i cirka 2 minuter.
- Fördela smeten i de tre formarna. Skaka formarna försiktigt så att smeten sprids ut jämnt i formarna.
- Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera dem efter 20 minuter så att värmen fördelas.
- Bottnarna är klara när provstickan kommer ut torr. OBS!! Kakorna ska se kladdiga ut på ytan.
- Ta ut kakorna och låt dem svalna i formen innan de vänds upp och ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem svalna helt innan tårtan monteras.
- Montering:
Låt bottnarna ligga i frysen minst 30 minuter. Gör under tiden fyllningen. - Vispa mascarpone, grädde, socker och vaniljpulver i en maskin till en fluffig och fast kräm. Tillsätt eventuellt lite mer grädde om du tycker fyllningen blir för fast. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så det blandas jämt.
- Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av krämen. Upprepa med följande lager. Lägg på den sista bottnen och sprid ut krämen på toppen och på kanterna. Försök få den så slät som möjligt på sidorna och på toppen.
- Låt gärna tårtan stå i kylen cirka 30 minuter innan du gör ganachen.
- Smält chokladen i vattenbad. Rör sedan ner grädden lite i taget och avsluta med att röra i smöret så det blir en blank och fin kräm.
- Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan.
/Anna